projektstrmsund

Här får du följa med på vår renoveringsresa. Vi lämnade vänner och familj i Småland för Norrbottens djupa skogar. Köpte oss en oälskad norbottensgård vid havet utanför Råneå och satte igång. Följ med på vårt äventyr!

Så där ja.....

Publicerad 2017-11-14 11:02:00 i Allmänt,

Då var det dags för en månatlig uppdatering!
 
Mycket som har hänt de här veckorna, mycket som har strulat och mycket som ändå har löst sig tillslut.
Jag måste erkänna att det mesta vi gjort hittills har tagit väldigt mycket längre tid än vad vi räknat med, så planeringen ligger lite efter kan man nog med fog säga.
 
Sist vi hördes av var det avloppsgrävning på G, detta gick verkligen inte som planerat. Vi hade grävfirma och allt inbokat, tyvärr visade det sig att den här grävfirman förmodligen skulle syssla med någonting annat. 
För att göra en väldigt lång och tråkigt historia kort grävde sagda grävfirma bort allt bärande material under ena hörnet på vår grund, vilket i sin tur gjorde att vårt hus satte sig flera centimeter.
Grävfirman lämnade också avlopp och vattenledningar helt otäckta i schaktet för att frysa sönder om de så önskade.
 
Naturligtvis påpekade vi detta till firman men dom hävdade in i det sista att inget fel hade begåtts, att vårt golv i köket inte alls satt sig och att fylla det behövdes inte göras. Då tröt Lasses tålamod och grävfirman fick avlägsna sig med omedelbar verkan kan man säga :)
Vi tog också dit en besiktningsman dagen efter som konstaterade att det var "det värsta han sett under hela sin karriär", att "huset kommer att rasa om ni inte gräver igen detta nu i dag" och att schaktet som firman lämnat öppet var "livsfarligt", då de 6 meter höga massorna som lagts upp precis bredvid kanten kunde rasa ner och krossa en!
 
Här har dom grävt under vår grund så allt satt sig ca 2-3 cm inne i huset. Under hörnet har allt bärande material rasat ner, till höger har det också börjat rasa så vår nybyggda hall var också i fara.
 Här ligger massorna precis vid kanten på schaktet, det mäter 6 meter från botten på schaktet till toppen på massahögen.
 
 Grunden är nu höjd ca 3 cm med stämp, telefonstolpar är satt under för att hålla uppe allt.
 
 
Som tur är har vi fortfarande världens bästa grannar som känner folk som kunde komma och gräva igen alltihopa samma kväll. Nu var iaf den omedelbara faran över och problemet skjutet på framtiden...
Samma kväll bestämde Lasse att citat: "inte en enda jävla hantverkare kommer in i det här huset mer" slut citat, och fixade en grävmaskin att låna. Samma dag hade också en rörmokare varit i huset för att fixa alla avloppsrör i badrum och kök, detta gick inte heller något vidare. Avloppsrör som inte sitter fast, golvbrunn som inte är godkänd och köket glömdes tydligen bort att göras överhuvudtaget. Man kan säga att humöret inte var på topp den dagen eller resten av veckan.
 
I två veckor grävde Lasse, med hjälp av lite kompisar och naturligtvis grannarna, på kvällar och nätter för att få allt i marken innan vintern och kylan kom. Det blev jäkligt bra men tog långt tid och väldigt mycket ork.
 
Så nu är avlopp färdigt så långt och jordvärme nedgrävt, inget mer grävande på den här tomten nu!
 
                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Än har inte snön kommit men det är väldigt nära nu, vi hade velat få panelen färdigt innan det bli alldeles för kallt. Det är väl inte heller riktigt bra att tilläggsisoleringen ligger oskyddad under vintern men vi får se hur långt vi kommer innan kylan slår till på riktigt.
Vi har i alla fall fått upp en supersnygg dörr på farstun nu, en riktig mastodont sak, jag älskar den!
 
 
 
 
 
 
Invändigt står det fortfarande ganska stilla, vi har fått fokusera på grävning och att få huset "tätt" utvändigt innan sön kommer. Det känns dock som att vi nu äntligen kan sätta fart inne, jag är inte lite sugen på att få en vattenspolad toalett och dusch just nu. Då kan vi plocka bort vår torrtoa och öppna upp till nya badrummet, på så sätt blir det mer plats i nuvarande köket. Vi tänker också isolera färdigt nya farstun så vi kan öppna upp till den, måste verkligen ha mer plats till alla vinterkläder och skor nu.
 
Såhär bor vi just nu. Vi har ingång på höger kortsida av huset om man står framför huset, en liten garderob till höger där det står en separett-toa. Litet kök rakt fram med en liten kyl med frysfack och till vänster har vi vårt sovrum/vardagsrum/lekrum på ca 20 kvm.
När badrummet och farstun/hallen är färdiga tänker vi öppna upp enligt följande bild:
 
 
Då försvinner ingången på kortsidan och vi flyttar köket dit, nu får det plats med fullstor kyl och frys (jippieee) sen öppnar upp en dörr till toan och till hallen. Nya köket/matsal förblir stängt tills allt är färdigt där. När hela nedervåningen är klar tänker vi att det ska se ut på följande vis:
 
 
Det blir inte helt optimalt med placering av barnens rum men det får fungera tills övervåningen är klar. Då kommer dom flytta upp på övervåningen till varsitt rum, egen toalett och stort tv-rum. Men det ligger en bit fram i planeringen.
Då kanske det var klart med uppdatering av huset för denna gången.
 
Casper, Cajsa och jag spenderade ett jättemysigt höstlov i Småland. Det känns lite konstigt att bo hemma hos folk när man är man nere är ju van vid att åka hem när det är läggdags. Men det vänjer man ju sig vid och det är ganska mysigt att bli lite ompysslad när man är nere. Jag har också märkt att man verkligen tar till vara på tiden med familjen när man är hemma igen på ett annat sätt. Det blir såklart lite stressigt och man hinner inte med allt och alla men det man hinner med tar man till vara på.
 
 
 
Casper hann träffa lite kompisar vilket han tyckte var superkul, han trivs jättebra här uppe men saknar såklart sina gamla kompisar. Han hann också klippa sig, vara på bio, träffa kusinerna och trycka t-shirts. Med andra ord en toppen vecka för honom.
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag var i Ullared och fixade alla julklappar vilket var toppen, det är ju en bra bit att åka dit nu när man ska shoppa så man får passa på. Mamma och jag var på Anders och Måns föreställning på konserthuset och åt en jättegod middag innan på restaurang, verkligen härligt med lite tid med henne. Maj och jag fortsatte vår nya tradition med att göra ostkaka till jul. Jenny klippte och färgade mig så det är också fixat inför jul och sen hann vi med en bio med Casper.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Snart är det jul och här uppe är det visst dags att sätta upp ljusslingor, granar och dekorationer i trädgården så det ska jag ta tag i nu, och så lite pluggande såklart!
 
Ha det härligt till vi hörs igen!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela