projektstrmsund

Här får du följa med på vår renoveringsresa. Vi lämnade vänner och familj i Småland för Norrbottens djupa skogar. Köpte oss en oälskad norbottensgård vid havet utanför Råneå och satte igång. Följ med på vårt äventyr!

In the zon

Publicerad 2017-08-30 17:26:07 i Allmänt,

    
Nu är det visst metrologiskhöst här uppe och en prunkande sommarträdgård känns väldigt avlägsen.
 
Men eftersom det snart ska grävas avlopp, anläggas parkering och planeras för gästhus, bastu och annat nödvändigt. Så kan det ju vara bra att ha en plan för hur trädgården ska se ut, i alla fall på ett ungefär.
 
Men då kommer vi till en sak som jag egentligen inte tänkt på alls när vi flyttat upp. Vad kan man odla här uppe i Antarktis? Kan man ha fruktträd, körsbär, rosor, avenbok och magnolia. Allt det där som man bara åkt till blomsteraffären köpt och planterat utan att tänka mer på det. Svaret blir nej....och ja.
 
Tyvärr visade det sig att min älskade avenbok får stryka på foten och att magnolian tyvärr också är dödsdömd. Men till min glädje verkar det finnas gott om fruktträd som klarar att leva i istiden. Kanske inte de som vi är mest vana vid hemma men många nya spännande sorter.
 
I två dagar har jag nu dammsugit nätet på info. Suttit all ledig tid som en manisk dåre och läst om odling i norr. Jag har googlat finska äppelsorter, ryska plommon och kinesiska körsbär. Beställt böcker, bokat in besök på trädgårdsmässa och lusläst forum om odling i zon 6-8. Jag ska banne mig ha en fruktträdgård med äpple, plommon, päron och körsbär, så är det bara!
 
Det jag har kommit fram till i mitt gedigna undersökningsarbete är följande:
 
+
De flest perrener klarar sig bra. Till och med bättre här uppe än hemma eftersom de täcks av ett skyddande snötäcke hela vintern.
Mördarsniglar finns i princip inte och skadedjur överlag är inte lika utbrett som hemma.
Midnattsolen gör att grönsaker smakar bättre och mognar fort.
Good news trädgård.
 
Senare sorter hinner inte mogna
I princip alla grönsaker måste förkultiveras
"Vanliga" äppel, päron, plommon, körsbär överler inte
Säsongen är kort och intensiv=mycket arbete på lite tid
 
Så det blir upphöjda bäddar med grönsaker och fruktträdgård med spännande ryska päron och finska plommon.
Äppelträd kan jag klara mig med flera svenska sorter typ. Sävstaholm, Rödluvan och Transparent blanhce. Nu ska jag bara fundera ut var som ska vara var, kul!            
 
                                                                                                                                           
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela